Stari vinjak Mathia de Luca

Stari vinjak Mathia de Luca z oznako VSOP je rezultat dolgotrajnega dela strokovnjakov in zaposlenih Vinske kleti Metlika. Najboljše vino iz domačega, izbranega grozdja, skrbno izpeljana destilacija v kolonskem kotlu in pet let zorenja v 225 litrskih hrastovih barrique sodčkih, odražajo eleganco in prefinjenost tega žlahtnega vinskega destilata. Preplet vonjev in okusov, ki spominjajo na marelice, suhe fige, slive, zrelo tropsko sadje, rozine, vaniljo, karamelo ter pikanten in dolg pookus, oblikujejo njegovo vrhunsko kakovost in edinstven značaj.

Vinjak je žlahtna pijača, za pripravo katere je potrebnega veliko časa in znanja. Kakovost vinjaka spoznamo po letih, saj starejši kot je, boljši je. Za pitje si vedno vzamemo čas, ga srkamo in nikoli ne popijemo na dušek. Prav tako se vedno postreže na sobni temperaturi. Najboljše je, če kozarec držimo v dlani, tako da ga segrejemo na temperaturo našega telesa. Postrežemo ga v kozarcu oblike tulipana, saj taka oblika najbolj izraža arome in usmerja moč cvetic in drugih vonjav proti nosu.

Metlika je staro in imenitno mesto, ki se v pisnih virih kot ˝novi trg˝ pojavi že leta 1300. Pozneje prevzame ime ˝Metliške dežele˝, leta 1365 pa ji mestne pravice potrdi goriško-tirolski grof Albreht IV. Ugoden prometno-upravni in strateški položaj omogoči in vzpodbudi razvoj mesta ter meščanstva. Obstoj metliškega meščanstva je temeljil na trgovini in obrti, določene rodbine pa so imele tudi posesti izven mesta. Iz izpričanih pisnih virov se upravičeno sklepa, da je ena najbogatejših in najvplivnejših metliških rodbin iz 16. stoletja rodbina De Luca. Njihov najvidnejši član je Matija de Luca (Mathia de Luca), ki ga v virih prvič zasledimo leta 1572 kot uspešnega trgovca z vinom.

Zato smo, v čast in spomin minulim vinskim mojstrom in starim Metličanom, v Vinski kleti Metlika svoj prvi stari vinjak poimenovali po metliškem meščanu in znamenitem trgovcu z vinom, ki je v 16. stoletju trgoval na Ogrskem in Kranjskem. Mathia de Luca je bil tipičen predstavnik tedanjega meščanstva, ki je predstavljalo najpomembnejši politično ter ekonomsko najaktivnejši sloj prebivalstva. Zgodovinski viri pričajo, da je Mathia de Luca med leti 1572 in 1574 med Ogrsko in Kranjsko pretovoril ogromne količine vina, saj je njegov vinski davek presegel polovico vseh vinskih dajatev na Metliškem.

Pečat, odtisnjen s pečatnikom metlike iz 14. Stoletja. (Narodni muzej Slovenije, inv. Št. N 2481)