Vse naše penine so pridelane po klasični oziroma šampanjski metodi (fr. Méthode Champenoise). To je najzahtevnejši in najdaljši postopek pridelave penečih se vin, pri katerem poteka sekundarno alkoholno vrenje v steklenici, zaradi česar se tvori ogljikov dioksid in zato mehurčki. Metodo je v 17. stoletju iznašel francoski menih Dom Perignon v francoski provinci Champagne. Zorenje penečega vina, pridelanega po klasični metodi, traja vsaj 15 mesecev, velikokrat pa tudi več.

Metliška penina zelo suha

Vinorodni okoliš: Bela krajina, Slovenija
Sorta: chardonnay, beli pinot
Letnik: 2019
Vrsta vina: vrhunsko, belo, zelo suho
Alkohol: 12%
Vsebina: 0,75 l
Zorenje: 12 do 18 mesecev na kvasovkah

 

Videz, aroma in okus

Videz: rumena barva z zlatimi odtenki
Aroma: bogata, sadna, maslena, po suhem cvetju
Okus: kremast, zelo suh, zmernih kislin, srednjega telesa, harmoničen

 

Sommelier priporoča

 K hrani:  kot aperitiv, predjed, ribe, testenine
Temperatura serviranja: 5– 7°C

 

Opis

Skrbno izbrano grozdje sort chardonnay in beli pinot smo po fermentaciji združili v osnovo za prefinjeno zelo suho penino. Metliška penina je pridelana po klasični metodi sekundarnega alkoholnega vrenja v steklenici. Harmonija med vonjem in okusom je popolna. Zelo suha, iskriva penina, ki zapeljuje s sadno svežino in navduši s prefinjenim kremastim okusom oplemenitenim z igrivostjo drobnih mehurčkov.

Metliška penina polsuha

Vinorodni okoliš: Bela krajina, Slovenija
Sortni sestav: kraljevina, laški rizling
Letnik: 2020
Vrsta vina: belo, polsuho
Alkohol: 12%
Vsebina: 0,75 l

 

Videz, aroma in okus

Videz: nežne zlatorumene barve z zelenkastimi odtenki
Aroma: cvetica s prepletom citrusov
Okus: mladostno živahen, svež, harmonija med kislino in sladkobo, srednjega telesa

 

Sommelier priporoča

 K hrani:  otvoritev prijetnega druženja, spremljava k lažjim sladicam, solatam, predjedem
Temperatura serviranja: 5– 7°C

 

Opis

Metliška penina je belo peneče polsuho vino, pridelano po charmat metodi. Ugodno razmerje sort kraljevina in laški rizling ustvarjata prijetnost arome in bogastvo okusa. Je sveža, iskriva, mladostna penina, ki vas bo navdušila z izrazito sadno aromo, nekoliko slajšim okusom ter iskrivimi mehurčki. Metliško penino polsuho lahko uživamo na začetku raznih praznovanj kot aperitiv, lahko pa spijemo kozarček kar tako, ko se veselimo majhnih in velikih uspehov, saj očara s svojo sadno svežino in prijetno pitnostjo.

Metliška penina rose

Vinorodni okoliš: Bela krajina, Slovenija
Sorta: 100% modra frankinja
Letnik: 2019
Vrsta vina: rose, suho peneče vino
Alkohol: 12%
Vsebina: 0,75 l
Zorenje:  12 do 18 mesecev na kvasovkah

 

Videz, aroma in okus

Videz:  svetlo rdeče češnjeve barve z odtenki breskve
Aroma: mladostna, očarajo nas sadne arome jagodičevja, z noto po kruhovi skorji
Okus: svež, prijetno saden, srednjega telesa

 

Enolog priporoča:

K hrani: aperitiv, jagode, hladne predjedi
Temperatura serviranja: 6 – 8°C

 

Opis

Penina, pridelana po klasični metodi sekundarnega alkoholnega vrenja v steklenici. Sveža, iskriva, zapeljiva, z izrazito sadno aromo, ki navduši s prefinjenim okusom oplemenitenim z igrivostjo drobnih mehurčkov. Prefinjen okus krepkega telesa, dovršenost in skladnost vinskih sestavin je rezultat zorenja na kvasovkah. Metliško penino rose ne uživamo samo na začetku raznih praznovanj kot aperitiv, ampak lahko spijemo kozarček kar tako, saj očara s sadno svežino, prefinjenostjo ter deluje mladostno in prijetno pitno.

Črna belokranjka

Sortni sestav: modra frankinja, žametna črnina, šentlovrenka
Suho

Črna Belokranjka je, kot že ime pove, rdeča suha penina. Je penina z izrazito prikupno sadno cvetico. Spominja na jagodičevje in gozdne sadeže, ki se prijetno dopolnjuje z igrivostjo drobnih, prefinjenih mehurčkov.
Je rubinasto rdeče barve, saj ji takšno osnovo daje Metliška črnina PTP, ter izraža sortne lastnosti osnovnega vina, katere so v njem zastopane. Ima vonj drobnega rdečega sadja – jagode, maline in robide, ki se lepo zaznajo v prefinjeni aromi. Je penina s polnim telesom in prijetnimi mehkimi božajočimi tanini.

Muškatna penina

Vinorodni okoliš: Bela krajina, Slovenija
Sorta: rumeni muškat
Letnik: 2013
Vrsta vina: polsuho peneče vino
Alkohol: 12%
Vsebina: 0,375 l
Zorenje: več kot 5 let

 

Videz, aroma in okus

Videz: svetlo rumene barve z zelenkastim odtenkom
Aroma: mladostna, z značilno muškatno cvetico, najdemo še grozdje, hruške, ananas
Okus: mladostno živahen, svež, lahkoten

 

Sommelier priporoča

 K hrani:  otvoritev prijetnega druženja, spremljava k lažjim sladicam, solatam, predjedem
Temperatura serviranja: 5– 7°C

 

Opis

Polsuha muškatna penina je pogosta izbira ljubiteljev slajših, aromatičnih, trend penin. Pridelana je po klasični metodi sekundarnega alkoholnega vrenja v steklenici. Zapeljiva, mladostna, živahna, z izrazito sadno aromo, ki navduši s prefinjenim okusom muškatne cvetice.