Modra frankinja je avtohtona slovenska sorta. V Sloveniji je razširjena v dveh vinorodnih deželah (Podravje, Posavje) in petih vinorodnih okoliših  (Štajerska  Slovenija, Prekmurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, Dolenjska in Bela krajina). Je sorta, ki lahko daje visoko kakovostno vino in je znano, da je v vseh omenjenih okoliših vodilna po kakovosti izmed vseh rdečih sort. Modra frankinja je obvezni sestavni del Metliške črnine PTP.

Modro frankinjo odlikuje velika vsebnost antioksidantov, še posebno resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola v krvi. Resveratrol je zelo močan antioksidant, ki spada v skupino polifenolov, njegove zdravilne učinkovine pa že zdavnaj presegajo le področje varovanja srca in ožilja. Številni znanstveniki se strinjajo, da je ta učinkovina eno od največjih odkritij zadnjih dvajsetih let. Poleg tega, da resveratrol zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, ščiti tudi naše celice pred uničujočimi prostimi radikali, znižuje vrednost slabega in zvišuje vrednost dobrega holesterola, prispeva k zmanjševanju možnosti za razvoj sladkorne bolezni, našim celicam pa daje energijo in nam je zato zlasti v veliko pomoč takrat, kadar se spopadamo s kronično utrujenostjo. Količina resveratrola v rdečem vinu je zato okrog desetkrat višja, kakor v belem.

Modra frankinja se uvršča med svetovno najbolj žlahtne rdeče sorte, z njo je po svetu zasajenih skoraj 18.000 hektarjev vinogradov, od tega jih je v Sloveniji slabih 700, in sicer tri četrtine v Posavju in četrtina v Podravju. O modri frankinji je večina strokovnjakov domnevala, da izvira iz Avstrije, Madžarske ali Hrvaške. V novembrski izdaji avstrijske vinogradniške revije Der Winzer objavljen znanstveni prispevek pa je to znanje obrnil na glavo.

Več o tem preberite na spodnji povezavi:

https://www.dnevnik.si/1042755193