Kolednik – pozna trgatev

Rumeni muškat

Sortni sestav: 100% rumeni muškat
Sladko

Grozdje za Rumeni muškat na trti dozoreva zelo dolgo, zato so sladkorne stopnje zelo visoke. Ko grozdne jagode napade še plemenita plesen, je čas trgatve za vino Kolednik – pozna trgatev. Tokratni Rumeni muškat je med vsemi sortami dosegel najvišjo kakovost vinskega letnika in ohranil dobro zdravstveno stanje v času redne trgatve. Pri vinih pozne trgatve doživimo izredno harmonijo med količino alkohola, kislin in sladkorja. Bogastvo okusa in arome izredno lepo dopolnjujejo karakteristike prezrelega grozdja in žlahtne gnilobe. Vonj je plemenit, tudi muškaten.

Kolednik – izbor

Rumeni muškat

Sortni sestav: 100% rumeni muškat
Sladko

Že beseda izbor pove veliko o kakovosti vina. Grozdje, ki je dolgo časa dozorevalo na trti, skrbno odberemo in potrgamo. Samo najboljše odbrano grozdje predelamo v predikatno vino stopnje izbor. Sladkorja je veliko, zato v alkohol povre samo del sladkorja. Izbor Rumeni muškat je intenzivnejše zlato rumene barve. Vino ima eleganten, muškaten zrel in bogat vonj. Polnost okusa v ustih je še večja, saj se muškatnemu okusu pridružita okusa po marelicah in suhih figah. V ustih ohranja dolg zaključek prezrelega muškata.

Kolednik – jagodni izbor

Rumeni muškat

Sortni sestav: 100% rumeni muškat
Sladko

Če pustimo grozdje na trti tudi do novembra ali celo dlje, lahko potrgamo grozdje za kakovostni jagodni izbor. Posebej odbrane posamezne jagode grozdja ali delov grozda predelamo ločeno. Prezrelost in z žlahtno gnilobo napadeno grozdje da vinu poseben karakter. Sladkorja je toliko, da skoraj praviloma pridelamo sladko vino. Vino Rumenega muškata je intenzivne zlatorumene barve z zrelim in razkošnim vonjem, kjer nekoliko manj, ampak še vedno prevladuje nežen muškatni odtenek. Sledi mu vonj rozin, fig in suhih pomaranč. Je sladek, prijeten, z dolgim pookusom. Vino je primerno za zorenje.

Laški rizling

Sortni sestav: 100% laški rizling
Sladko

Če pustimo grozdje na trti tudi do novembra ali celo dlje, lahko potrgamo grozdje za kakovostni jagodni izbor. Posebej odbrane posamezne jagode grozdja ali delov grozda predelamo ločeno. Prezrelost in z žlahtno gnilobo napadeno grozdje da vinu poseben karakter. Sladkorja je toliko, da skoraj praviloma pridelamo sladko vino. Laški rizling je srednje intenzivno vino, zlatorumene barve. Sladko, s prijetnim vonjem po suhih figah ter botritisu. Pri okušanju pokaže še več vrst suhega sadja in cvetja. Kljub visokemu predikatu je piten, z lepim pookusom. Vino je primerno za staranje.

Kolednik – suhi jagodni izbor

Rumeni muškat

Sortni sestav: 100% rumeni muškat
Sladko

Suhi jagodni izbor pridelamo v izjemno lepih suhih in toplih jesenih, še bolje zimah. Vino suhega jagodnega izbora praviloma vsebuje zelo veliko ostanka nepovretega sladkorja, tudi preko 200 g/l. Vonj in okus sta pri vinu suhi jagodni izbor izjemno usklajena. Izrazit vonj po izsušenem in od sonca ožganem grozdju ter izjemno bogat in sladak okus so glavne značilnosti vin suhega jagodnega izbora. Rumeni muškat je intenzivnejše zlato rumene barve. Paleta vonjav se spreminja z vsakim novim hlapom, od suhih marelic, posušene skorje pomaranč ter sladkih začimb muškatnega oreščka, do mandljev in suhih fig. Vino je zelo sladkega okusa. Ta Rumeni muškat je pravo damsko vino.

Sauvignon

Sortni sestav: 100% sauvignon
Sladko

Suhi jagodni izbor pridelamo v izjemno lepih suhih in toplih jesenih, še bolje zimah. Vino suhega jagodnega izbora praviloma vsebuje zelo veliko ostanka nepovretega sladkorja, tudi preko 200 g/l. Vonj in okus sta pri vinu suhi jagodni izbor izjemno usklajena. Izrazit vonj po izsušenem in od sonca ožganem grozdju ter izjemno bogat in sladak okus so glavne značilnosti vin suhega jagodnega izbora. Sauvignon je rumenkasto zlato vino z izjemnimi zgoščenimi cvetnimi in sadnimi aromami visoke zrelosti. V vonju bogat kot rozine prezrelega grozdja, suhe hruške in marelice, sveži mandeljni in pečeno sadje. Žlahtni vonj botritisa spremlja vse te opojne vonjave. Je med najboljšimi vini v tej kategoriji in ima obetavno prihodnost. Vino je primerno za staranje.

Kolednik – ledeno vino

Laški rizling

Letnik 1999, 2009
Sortni sestav: 100% laški rizling
Sladko

Če grozdje pustimo na trti tako dolgo, da nastopijo nizke temperature, lahko pridelamo tudi ledeno vino. Zaradi kristalizacije vode pride do izjemno visoke koncentracije tako sladkorja kakor tudi vseh ostalih sestavin v grozdju. Pri najnižji temperaturi opravimo trgatev grozdja in kaj hitro grozdje tudi stisnemo brez mletja. Zaradi izjemno visokih sladkornih stopenj mošta je ledeno vino praviloma sladko vino. Značilen vonj koncentriranega mošta se prenese tudi v vino. Popolno harmonijo vina ustvari predvsem izjemno sladek okus. Vino je zlatorumene barve, z intenzivnim vonjem po botritisu in suhemu sadju. Je zelo sladko, s prijetno kislino. Stopnja alkohola pri leden vinu je nižja, obenem pa je vino v kozarcu viskozno in skoraj medeno.

Kolednik – vino iz sušenega grozdja

Modra frankinja

Sortni sestav: 100% modra frankinja
Sladko

Izbrano grozdje modre frankinje smo predelali po tehnologiji posebnih vin iz sušenega grozdja, ki smo ga sušili 4 mesece v lesenih zabojčkih. Posušene jagode smo nežno stisnili in dobili zelo sladek mošt. Vino Modre frankinje je zorelo 12 mesecev v hrastovem sodu in pridelali smo sladko vino, rubinasto rdeče barve z granatnimi odtenki. Izjemno žlahtnost vonja in okusa nam ponuja razkošna košarica arom rdečega sadja. Temperatura serviranja od 14 do 16°C.