Modra frankinja

Sortni sestav: 100% modra frankinja
Suho

Modra frankinja je rdeča sorta grozdja, ki v Beli krajini dosega najvišjo kakovost. Po večmesečnem dozorevanju vina v lesenih hrastovih sodih in nekaj mesečnem dozorevanju v steklenicah, se iz grobega mladega vina spremeni v uglajeno, harmonično in bogato vino s primerno izraženimi tanini. Modra frankinja se izjemno lepo poda k jedem kot so na ražnju pečen odojek ali jagenjček, mesu na žaru in suhomesnatim narezkom. Odlično se dopolnjuje z jedmi iz divjačinskega mesa ter raznimi gobami. Modra frankinja se zelo rada spogleduje tudi s pikantnejšimi siri. Pomembno je, da postrežemo s pravilno temperiranim vinom, najbolje med 16 in 18 °C.

Portugalka

Sortni sestav: 100% portugalka
Suho

Posebna sorta za posebno vino. Največja kakovost vina Portugalka je v tem, da izredno hitro dozori iz mladega mošta v mlado vino. Že dober mesec po trgatvi vino lahko natočimo v steklenice. Prav zaradi prijetnosti sadne arome in mehkega, gladkega in polnega okusa uvrščajo mnogi poznavalci vin prav Portugalko med najboljša mlada rdeča vina. Najbolje se poda k jesenskim dobrotam slovenske kuhinje, s pečenim kostanjem pa ji zanesljivo ni para. Zaradi mladosti vina je najbolje, da postrežemo mlado Portugalko ohlajeno na 13 do 14 °C .

Zdravica

Sortni sestav: 100% modra frankinja
Suho

Zdravica je posebno vino, pridelano iz grozdja modre frankinje. Zaradi spremenjenega načina predelave grozdja je v steklenici vino, ki vsebuje veliko snovi z blagodejnimi učinki na človeški organizem. Po podaljšani maceraciji drozge sledi večmesečno zorenje vina v velikih lesenih hrastovih sodih. Kakovost vina Zdravica je predvsem v njegovi sestavi, v bogastvu prijaznih sestavin, zato vino Zdravica z mislijo za zdravo telo priporočamo predvsem ob kosilu ali večerji. Najbolje je, da vino postrežemo primerno temperirano med 15 in 16 °C.

Rose

Sortni sestav: modra frankinja
Polsuho

Nežnost, svežina in lahkotna polsuhost so osnovne lastnosti vina rosé. Prav to, da je vino pridelano izključno iz rdečih sort grozdja, vendar s tehnologijo predelave grozdja belih vin, mu daje svojevrsten pečat. Zaradi iskrivosti in svežine je rosé najbolje uživati v vročih poletnih dneh. Odlično se poda k testeninam, rižotam, zelenjavnim jedem, ribam ter perutnini. Lahko ga zaužijemo tudi kot aperitiv. Zelo pomembno je, da ga postrežemo primerno ohlajenega, najbolje med 8 in 9 stopinj Celzija.

Chardonnay

Sortni sestav: 100% chardonnay
Suho

Chardonnay, bela visokokakovostna in najbolj razširjena sorta na svetu, je svoj prostor našla tudi med vinogradi v Beli krajini. Izraženost sortnih karakteristik, tako v vonju kot tudi v okusu, je zelo visoka. Bogat, harmoničen in suh okus vina daje veliko možnosti za kombinacije v kulinariki slovenske kuhinje. S svojo nevtralno aromo, rumenkasto zelene barve še posebej dobro sodeluje z morskimi jedmi. Pomembno je, da vino uživamo primerno ohlajeno med 10 in 12°C.

Sauvignon

Sortni sestav: 100% sauvignon
Suho

Sauvignon, katerega imenujemo tudi Muškatni silvanec, ima prijetne muškatne lastnosti. Bogastvo arome vina je zelo veliko, a tudi raznoliko. Aroma nas lahko spominja na pokošeno travo, spet drugič na zeleno papriko ali cvetove bezga – odvisno od karakterja vinskega letnika. Malokdaj je priložnost okusiti Sauvignon iz Bele krajine, zato se pustite prijetno presenetiti ob uživanje kozarca tega vina. Nasploh se dobro sklada z vsemi jedmi, vendar bo najboljši ob boku morske hrane, školjk, jastoga ali škampov, še posebno če so pripravljeni v aromatični paradižnikovi omaki. Ponudimo ga ohlajenega na 10 do 12°C.

Rumeni muškat

Sortni sestav: 100% rumeni muškat
Polsladek

Aromatična vinska sorta, ki prihaja iz Male Azije in je ena najstarejših vinskih sort na svetu, je ravno v Beli krajini našla svojo drugo domovino. Tukaj grozdje Rumenega muškata ohranja prijetno sortno značilno cvetico, muškatno bogat in harmoničen okus. Prav take lastnosti ima tudi vino. Rumeni muškat očara vse ljubitelje aromatičnih vin, saj postreže z izrazitim tonom po muškatu in izrazito sortno prepoznavno aromo. Primerno ohlajen na 10 do 12°C se odlično poda k slajšim jedem.

Möttling – belo

Sortni sestav: chardonnay, sauvignon, beli pinot, sivi pinot
Polsuho

Bela polsuha zvrst vina, sestavljena iz štirih sort grozdja, je svetlo rumene barve z značilnim zelenkastim odtenkom. Vino ima prijetno sadno cvetico, ki spominja na jabolka, hruške in breskve, ter poln in harmoničen okus. Möttling se odlično dopolnjuje z jedmi iz perutnine in teletine, prav tako pa se dobro počuti v družbi ribjih jedi, zelenjave na žaru in različnih sirov. Ponudimo ga ohlajenega na 10 do 12°C.

Laški rizling

Sortni sestav: 100% laški rizling
Suho

Odlično kakovost vina Laškega rizlinga z zaščitenim geografskim poreklom odlikujeta predvsem izjemno bogata sortno prepoznavna aroma, ter za Laški rizling tipičen, in izrazito suh okus. Grozdje iz najboljših leg Bele krajine nam da prijetno suho vino, primerno tudi za aperitiv. Ponudimo ga primerno ohlajenega na 10°C.