Januar

Dimljena postrv na kremi iz pečene paprike s hrenom

Sestavine za kremo iz paprike (za 2 osebi):

  • 50 g mešanih oreščkov (ali pinjol)
  • 2 majhna stroka česna
  • 1 šopek peteršilja
  • 100 g v olje vloženih pečenih paprik
  • sol, poper
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 ščepec kajenskega popra

Priprava:

Oreščke, pečene paprike, česen, peteršilj, 1/2 žličke soli, nekaj sveže mletega popra, balzamični kis in žlico olja, v katerem so se namakale paprike, prenesi v multipraktik in zmiksaj v gost in kremast pesto. Po potrebi dodaj še malo soli, popra ali kisa.

Sestavine za hrenovo peno:

  • 2 korenini svežega hrena, 3 žlice olja, 2 kisli jabolki, 2 jajci

Priprava: 

Najprej naribamo očiščen hren, v posodo dodamo sol, poper, olje, naribani jabolki brez lupin in jajci. Vse skupaj dobro premešamo nad soparo, saj bo pena tako narasla, a paziti moramo, da ne zavre.

Namig: priporočamo dimljeno postrv iz kmetije Mlinar

Februar

Čokoladna torta s čokoladno kremo

Sestavine za biskvit:

  • 6 jajc, 25 dag sladkorja, 2 žlici kakava
  • 25 dag moke, 1 pecilni prašek
  • 1 dcl olja, 1 dcl vode

 

Pripravimo biskvit:

Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake in sladkor penasto stepamo z mešalnikom približno 5 minut. K rumenjakom počasi dodamo olje, vodo, moko s pecilnim praškom ter kakav. Na koncu na rahlo vmešamo stepene beljake. Pekač za torte, premer 26 cm,  dobro namastimo in dno obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 stopinj in pečemo 30 minut. Pustimo, da se biskvit ohladi.

 

Čokoladna krema:

  • 500 g sladke smetane
  • 500 g kremnega sira mascarpone
  • 5 žlic čokoladnega namaza
  • žlica vinjaka Mathia de Luca

 

Navlažitev biskvita:

Segrejemo 1,5 dcl mleka, 1 žlico sladkorja in na koncu dodamo 2 žlici vinjaka Mathia de Luca

 

Priprava čokoladne kreme:

Sladko smetano stepemo in narahlo vmešamo kremni sir, čokoladni namaz ter žlico vinjaka.

Ohlajen biskvit 2x prerežemo, da dobimo tri enake plasti. Najprej biskvit navlažimo in ga enakomerno namažemo s kremo, pokrijemo z drugo plastjo biskvita in tudi to navlažimo in namažemo s kremo. Nanjo položimo tretjo plast biskvita. Torto okrasimo s preostalo kremo. Po okusu okrasite še z naribano čokolado, drobljenimi lešniki ali pisanimi mrvicami in smetano. Postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, nato postrežemo.

Marec

Srnin hrbet s pečenim timijanovim krompirjem

Sestavine za 4 osebe

Sestavine:

  • 1 srnin hrbet (približno 1500 g)
  • 1 čajna žlička črnega popra v zrnu
  • 4 brinove jagode
  • 2 vejici rožmarina in 1 žlica listov rožmarina
  • 1 strok česna
  • 5 žlic olja
  • 150 g rezin slanine
  • 400 ml divjačinske jušne osnove
  • 200 ml smetane
  • 2 žlici sredstva za zgoščevanje omake
  • Sol, poper

Priprava:

Na grobo zdrobite poprova zrna in brinove jagode ter jih zmešajte z oljem, listi rožmarina in zmečkanim česnom. Hrbet zarežite vzdolž kosti in mesto namažite z marinado.

Segrejte pečico na 190 °C. Meso začinite s soljo in poprom ter ga pokrijte s slanino in položite v posodo za pečenje. To nato dajte v predhodno segreto pečico.

Po 20 minutah mesu dodajte polovico jušne osnove in ga zatem pecite še 20 minut. Dodajte preostalo jušno osnovo. Meso vzemite iz pečice in ga zavijte v folijo ter pustite počivati približno 10 minut. Precedite jušno osnovo in ji dodajte smetano. V zmes vmešajte sredstvo za zgoščevanje in jo zavrite. Meso odstranite s kosti, narežite in postrezite z omako ter pečenim krompirjem s timijanom.

Namig: Omako lahko izboljšate s suhim rdečim vinom, Modra frankinja, Vinska klet Metlika

April

Jagnječji carpaccio na rukoli s staranim sirom

Sestavine za 4  osebe:

  • 40 dag jagnječjega notranjega stegna, narezano na tenke rezine
  • 10 dag staranega sira
  • 1 dcl olivnega olja , sok limone, sol in sveže mleti poper
  • 5 dag rukole, balzamični kis

Priprava:

Dobro uležano meso predhodno nekoliko pomrznemo in na tenko z ostrim nožem narežemo. Na krožnik potresemo rukolo in nanjo položimo rezine jagnjetine, pošpricamo z limono in olivnim oljem, potresemo s soljo in sveže mletim porom. Na koncu dodamo nastrgan staran sir in po želji balzamični kis. H karpaču ponudimo opečene kruhke.

Maj

Zapečena svinjina z mozzarelo in paradižnikom

Zapečena svinjina z mozzarelo in paradižnikom

Sestavine:

  • 4 svinjski zrezki
  • 3 zavoji mozzarelle
  • 3 paradižniki
  • Gorčica, sol, poper , olje

Priprava:

Pečico nastavimo na zgornje gretje in segrejemo na 180 °C. Zrezke z obeh strani solimo, popramo in na tanko premažemo z gorčico. V ognjevarni ponvi segrejemo olje in v njem z obeh strani popečemo zrezke. Medtem ko se zrezki pečejo, paradižnik in mozzarello narežemo na rezine. Malo preden so zrezki pečeni, na vsakega položimo 2 rezini paradižnika in 2 rezini mozzarelle, nato pa jih skupaj z ognjevarno ponvijo postavimo v pečico, kjer jih gratiniramo tako dolgo, da se mozzarella lepo razleze. Postrežemo z rižem.

Junij

Tatarski biftek z malinovo marmelado

Sestavine:

  • 500 g govejega fileja
  • 1 rumenjak, 3 manjše kisle kumarice
  • 0,5 čebule, 1 žlica kaper, 1 žlica gorčice
  • 3 žličke soli, 3 ščepca sveže mletega popra
  • 1,5 žličke čilija v prahu
  • 1 žlička sladke mlete rdeče paprike
  • 8 slanih inčunov, 50 g malinove marmelade

 

Priprava:

Meso operemo in dobro osušimo s kuhinjskimi brisačkami. Porežemo žilice in maščobo ter ga narežemo na drobne koščke, ki jih posolimo. Kumarice drobno sesekljamo. Inčune očistimo in z vilicami zmečkamo v pasto. Kapre operemo, odcedimo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo, operemo in drobno sesekljamo. Koščke mesa drobno sesekljamo ali zmeljemo. V skledi zmešamo kumarice, čebulo, inčune, gorčico, čili, papriko, sol, poper in marmelado. Mešanici dodamo meso in rumenjak ter vse skupaj dobro premešamo.

Namig: Tatarski biftek oblikujemo v veliko kepo ter postrežemo z maslom in opečenimi  kruhki.

Julij

Panakota z malinami

Sestavine:

  • 3 listi želatine
  • 250 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 0,5 vaniljevega stroka
  • 40 g sladkorja
  • 10 dag malin

Priprava:

Liste želatine namočimo v hladno vodo. Pustimo stati 10 minut, da se zmehčajo.

V kozico vlijemo smetano in mleko ter dodamo sladkor. Vaniljev strok podolžno razpolovimo in z noževo konico izpraskamo semena, ki jih skupaj s strokom dodamo v kozico. Vsebino na srednji temperaturi počasi zavremo. Odstavimo, odstranimo vaniljev strok in vmešamo zmehčano želatino, ki smo jo dobro oželi.  Smetanovo zmes vlijemo v štiri kozarčke. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, potem pa kozarčke za vsaj tri ure shranimo v hladilnik, da se panakota povsem ohladi in strdi.

Tik preden sladico postrežemo, pripravimo omako.

Omaka iz malin:

V kozico stresemo maline in jih zalijemo z vodo in vinjakom Mathia de Luca  ter po okusu potrosimo s sladkorjem. Nežno premešamo in vse skupaj zelo na hitro pokuhamo, da se sadje  segreje, tekočina pa nekoliko pokuha. Odstavimo in malce ohladimo  in spasiramo v gladek pire.

Kozarčke vzamemo iz hladilnika in na panakoto z žličko naložimo sadni pire. Pripravljeno sladico takoj postrežemo.

Avgust

Jabolčni zavitek z vanilijevo kremo

Testo:

  • 0,5 kg mehke moke
    2,5 dl mlačne vode
    1 žlička soli
    6 jedilnih žlic olja

Moko stresemo v večjo skledo, na sredini naredimo vdolbinico in vanjo vlijemo olje, dodamo sol in mlačno vodo ter zamesimo gladko in prožno testo. Testo oblikujemo v kepo, premažemo ga z oljem, pokrijemo in pustimo pol ure počivati.

Nadev:

  • 1,5 kg jabolk
    sladkor po okusu
    1 žlička cimeta
    2 žici kruhovih drobtin
    20 g masla

Jabolka olupimo in naribamo, po okusu dodamo sladkor in cimet. Nato pripravimo drobtine z maslom, tako da 20 gramov masla stopimo in dodamo 2 žlici drobtin. Testo podolgovato in čim bolj na tanko razvaljamo na prtu, ki smo ga predhodno nekoliko posipali z moko. Testo z rokami nežno razvlečemo in porežemo debele robove. Nadev nanesemo tako, da na zgornjo tretjino testa enakomerno naložimo maslene drobtine in posujemo z naribanimi jabolki. Testo z nadevom zavijemo v zavitek in položimo v namaščen pekač. Ob  koncu zavitek premažemo še z maslom in pečemo 40 minut na 180 stopinj celzija.

Sestavine za cca. 0,5 l vanilijeve kreme:

  • 340 g  mleka
  • 4 rumenjaki
  • 20 g moke
  • 10 g gustina
  • 60 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor

V skledo za mešanje damo rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor. Vse skupaj dobro premešamo z metlico za stepanje. Dodamo še moko in gustin ter ponovno dobro premešamo. Mleko zlijemo v lonec in ga počasi segrevamo. Med tem občasno premešamo z metlico za stepanje. Mleko ne sme zavreti. Ko se je mleko segrelo za malenkost (cca. četrtino) nalijemo k rumenjakovi zmesi ter ob tem konstantno mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Preden mleko zavre vlijemo vanj dobljeno zmes. Kremo kuhamo še približno 2-3 minute. Pri tem konstantno mešamo.

Ko je krema kuhana jo takoj preložimo na krožnik, da se ohladi. Ko je krema ohlajena jo lahko uporabimo. Z metlico za stepanje jo dobro premešamo, da se znebimo grudic, ki so nastale med hlajenjem in dobimo ponovno rahlo in kremasto teksturo.

September

Goveji hrbet s krompirjevo kremo in omako iz suhih sliv

Sestavine:

  • 1 kg govejega hrbta
  • 2 žlički soli, nekaj strokov česna, korenček
    timijan, rožmarin, poper, koriander, suhe slive
    2 večji čebuli, maslo, olje

Z nožem zarežemo v očiščen kos mesa in vstavimo koščke česna, koščke suhih sliv, na palčke narezano korenje. Meso natremo s soljo in zelišči. Pogosto meso prevežemo z debelejšo šiviljsko nitko, da dobimo enakomernejši kos, ki ga tudi lažje obračamo med peko.

Pečico vklopimo na 180 ° C. Čebulo grobo narežemo na rezine in naložimo v pekač. Nato v ponvi raztopimo košček masla in dodamo 3 žlice olja. Na vročo maščobo položimo meso in ga v njej opečemo z vseh strani, približno 3 minute. Opečeno meso previdno primemo in prestavimo v pripravljen pekač na plast narezane čebule. Pečenko prelijemo z vročo maščobo iz ponve in postavimo v pečico. Pečemo najprej pri 180 stopinjah, po 10 minutah pa temperaturo znižamo na 170 stopinj. Pečemo 40 do 45 min. oz. toliko časa, da sredica mesa doseže izbrano temperaturo in je mesni sok bister, rožnate barve.

Pekač s pečenko vzamemo iz pečice, jo po možnosti brez prebadanja preložimo na krožnik in prekrijemo z aluminijevo folijo. Počakamo 10 minut, da se mesni sok znova porazdeli po pečenki.

Omaka:

Medtem pripravimo omako. V ponev preložimo vso čebulo in omako iz pekača, dodamo žlico moke, malo rdečega vina, vode, suhe slive in pečen korenček. Prilijemo še mesni sok, ki se je medtem izcedil iz pečenke, vse skupaj pokuhamo da se zgosti, omako spasiramo in precedimo, da dobimo gladko svileno omako, ki jo postrežemo ob pečenki in  krompirjevi  kremi.

Krompirjeva krema:

  • Krompir 4 kosi
  • Maslo 100g
  • Smetana za kuhanje 2dcl
  • Parmezan 30g
  • Ščepec soli
  • Ščepec sveže mletega popra

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Nato ga skuhamo v slanem kropu. Ko je kuhan, ne odlijemo vse vode, pustimo je toliko, da je krompir do polovice v vodi. Nato dodamo smetano, maslo in parmezan ter vse skupaj zmiksamo v gladko kremo v univerzalnem mešalniku.

Oktober

Račja prsa s kostanjevo kremo in medeno emulzijo

Sestavine:

  • 2 kosa račjih prsi
  • 1 neolupljen strok česna
  • 2 vejici timijana
  • 3 žlice oljčnega olja
  • Sol, poper

Priprava:

Račjim prsim narahlo nekajkrat zarežemo v kožo in jih dobro začinimo s soljo in poprom. Ponev z neoprijemljivim dnom pristavimo na srednje močan ogenj, dodamo oljčno olje in v segreto ponev položimo račje prsi s kožo navzdol. Pečemo, da se iz mesa začne izločati maščoba, nato dodamo še neolupljen strok česna in timijan. Ogenj zmanjšamo in pečemo še 15 do 20 minut, odvisno od velikosti prsi, da koža postane hrustljava in rahlo rjave barve.

Kostanjeva krema:

  • 250 gramov kostanja
    1 čajna žlička soli
    4 krompirji
    100 ml sladke smetane
    3 velike žlice masla, muškatni orešček

Priprava

Kostanj stresite v lonec z vodo in zavrite ter kuhajte približno 1 uro. Posebej v osoljeni vodi skuhajte krompir, približno 30 minut oz. dokler ni mehak. Odcedite in olupite kostanje ter jih skupaj z odcejenim krompirjem stresite v posebno skledo. Dobro pretlačite, dodajte smetano, maslo in začimbe.

Medena emulzija:

V posodo dodamo 3 žlice medu in mu postopoma dodajamo olivno olje ter z metlico energično mešamo, da nastane medena emulzija.

November

File postrvi na kremni polenti

Sestavine:

  • 4 fileji postrvi
  • 4 stroki česna
  • peteršilj, olivno olje, sol

Priprava:
Fileje postrvi obrišemo s prtičkom in posolimo. V dobro segreto ponev dodamo par kapljic olivnega olja. Fileje naložimo s kožno stranjo navzdol in jih približno 3 minute pečemo na eni strani. Počakamo toliko časa, da riba sama odstopi in jo brez težav z lopatico dvignemo ter obrnemo. Ko smo ribji file obrnili, ga potresemo s česnom, še 4 minute pečemo na drugi strani in potresemo s peteršiljem, nato odstavimo.

Kremna polenta:

  • 20 dag koruznega zdroba
  • 0,15 L sladke smetane,
  • 8 dag masla, sol, drobnjak

Priprava:

Zdrob skuhamo v slani vodi z dodatkom drobnjaka, predlagamo 1 skodelico polente in 3 skodelice vode. Na koncu dodamo še sladko smetano in maslo ter kuhamo tako dolgo, da dobimo primerno kremasto  gostoto.

Namig: priporočamo koruzni zdrob iz kmetije Brodarič, Griblje

December

Testenine s piščancem in šampinjoni

Sestavine:

  • 500 g testenin
  • 500 g piščančjih prsi
  • 400 g šampinjonov
  • 2 dcl smetane za kuhanje
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • oljčno olje
  • 20 g masla
  • sol, poper po okusu

Priprava:

Piščančji file narežite na kocke velikosti 1 cm. V posodi segrejte maslo, piščančje koščke pecite tako dolgo, da rahlo porjavijo. Začasno jih odstranite iz ponve. Čebulo narežite na majhne kocke. Česen drobno narežemo. Čebulo in česen dajte v posodo, v kateri je bil piščanec pečen. Kuhajte na majhnem ognju, dokler čebula ni prosojna.

Šampinjone narežite na kocke, približno enake velikosti kot piščančja prsa in jih dodajte v posodo s čebulo in česnom in premešajte.

Popecite jih na majhnem ognju, dokler iz posode ne izhlapi tekočina.

V vrelo, slano vodo položimo testenine. Kuhajte jih tako dolgo, kot priporoča proizvajalec. Prelijemo jih z žlico olja, da se testenine ne zlepijo skupaj. Odcedite in zmešajte z maslom.

Piščanca dajte v posodo z gobami in zalijte s smetano. Ko krema zavre, dodamo sol, poper. Segrevajte omako še 5 minut. Jed posipajte s sveže naribanim parmezanom

Namig: priporočamo domače testenine iz kmetije Klepec, Krasinec