Vinska klet

Naši predniki so pred več kot stotimi leti, 14. novembra 1909, ustanovili prvo Vinarsko zadrugo v Metliki. Danes je Vinska klet Metlika eden najpomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika.
Klet zgrajena leta 1958 je s svojo edinstveno obliko tunelskega tipa prava paša za oči in kraj za prijetno vinsko razvajanje. V 108 metrov dolgi vinski kleti tunelskega tipa, ki je v celoti pod zemljo, s stalno temperaturo med 12 in 13 stopinj Celzija, lahko hranimo 3 milijone litrov vina. Letna proizvodnja vina pa je približno 500.000 litrov.
Za svoje potrebe klet prevzema in odkupuje grozdje od nekaj več kot 100 belokranjskih vinogradnikov, kateri so zadružni člani in kooperanti. Prepričani smo, da se kakovost rodi že v vinogradu, zato gre vse ročno obrano grozdje v obdelavo v odličnem stanju in zagotavlja kakovostno predelavo in pridelavo vina. V kleti namenjamo vinu veliko pozornosti. Spremljamo zorenje, predvsem pa mu damo dovolj časa, da se umiri,  zbistri in dozori.

Preberi več >>

Vinogradi

V Beli krajini je zasajenih okoli 350 hektarjev vinogradov na prisojnih pobočjih Gorjancev, ki se razprostirajo na nadmorski višini od 200 do 350 metrov. KZ Metlika ima 26 hektarjev novih lastnih vinogradov z najboljšo lego na Vinomerskih obronkih in v Vidošičih okoli znamenite cerkvice sv. Ane. Za potrebe kleti odkupujejo grozdje od svojih članov in kooperantov.

Preberi več >>

Vizija

Vinska klet Metlika je vidna članica skupine najkakovostnejših slovenskih in evropskih proizvajalk vina z jasno prepoznavno identiteto ter blagovnimi znamkami, ki odražajo znanje, trud in željo zaposlenih, da ustvarijo najboljše iz tega, kar lahko ponudi moderna tehnologija pridelave skupaj z izrednimi naravnimi danostmi in stoletno tradicijo negovanja vina – s tem bo ponesla ime svojega kraja v širni svet.

Zgodovina

Vinske kleti Metlika