Protokolarno vino Kraljice metliške črnine

V prostorih Vinske kleti Metlika je dne 31.8.2022 potekala tiskovna konferenca in predstavitev uradnega protokolarnega vina ter podpis pogodbe za Kraljico metliške črnine 2022/2023. Pogodbo o sponzorstvu kraljičine metliške črnine so podpisali direktorica Zavoda Metlika, dr. Marjetka Pezdirc, direktorica Kmetijske zadruge Metlika z.o.o., Tatjana Malešič, Kraljica metliške črnine, Eva Štefanič in podžupanja Občine Metlika, Martina Legan Janžekovič.

Na letošnji Vinski vigredi v Metliki so okronali že štirinajsto Kraljico Metliške črnine. Laskavi naziv je tokrat osvojila Eva Štefanič, 21- letna študentka Fakultete za turistične študije v Portorožu, ki prihaja iz Štrekljevca v občini Semič. V letu dni, ko sedi na svojem vinskem prestolu, kraljica s svojo pojavnostjo po Sloveniji in izven slovenskih meja simbolizira kulturo vinogradništva in vinarstva, promovira belokranjska vina in vinarje, kulinariko ter turizem Bele krajine. Eva poleg maternega jezika, govori tekoče tudi angleški in nemški jezik. Že od otroštva se ukvarja z glasbo. Obiskovala je glasbeno šolo, kjer se je učila igrati klavir ter za kratek čas tudi harmoniko. Poleg glasbil pa se je učila tudi solo petje v glasbeni šoli Lipičnik, nato pa še dve leti solo petje opere v glasbeni šoli Črnomelj. Seveda pa poleg glasbe obožuje tudi šport, v osnovni šoli je trenirala košarko in odbojko. Zdaj pa večino prostega časa posveča teku ter fitnesu.

Zanimanje za vinogradništvo  je v njej tlelo že od otroštva, saj je odraščala med vinogradi in polji. Vedno je rada prisluhnila zgodbam o vinogradništvu ter delu v vinogradu, saj  doma obdelujejo svoj vinograd. Trenutno imajo okoli 300 trsov.

Eva se je odločila, da bo njeno protokolarno vino metliška črnina PTP letnika 2021, iz Vinske kleti Metlika, ki je osvojila naziv šampion metliških črnin PTP letošnje Vinske vigredi.

Kot sponzor kraljičinega vina bo Kmetijska zadruga Metlika, v celotnem obdobju poskrbela, da Evi na gostovanjih ne bo zmanjkalo metliške črnine. Poleg steklenic bomo poskrbeli tudi za letak z opisom vina in kraljičino fotografijo. Kraljica metliško črnino promovira, ponuja in trži na vsakem koraku. Vino je prav tako protokolarno darilo, brez katerega kraljica ne gre na pot. Po Sloveniji pa se bo vozila z avtom, ki ji ga je za enoletno obdobje v uporabo predalo novomeško podjetje TPV. Projekt Kraljica metliške črnine spada pod okrilje Zavoda Metlika, ki je v lasti Občine Metlika.

Vinska klet Metlika se ponaša z dolgo tradicijo tako zadružništva, kot vinarstva, saj se je prvič v obliki vinarske zadruge pojavila že leta 1909. Prva ustekleničena metliška črnina je bila leta 1968 ravno v tej kleti, tako da zasluženo nosi naziv ˝zibelka metliške črnine˝.

Predstavitev uradnega vina Kraljice metliške črnine

Metliška črnina PTP, zaščiteno vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, je suho mirno vino rubinasto rdeče barve, z opaženo primarno aromo rdečih sort. Gre za sveže, harmonično vino, s srednje bogato taninsko osnovo, ki zagotavlja prijetno pitnost. Vonj spominja na gozdne sadeže in na drobno jagodičevje (maline, jagode, robide). Največ bogastva polnega okusa v vinu prispeva modra frankinja, svežino, sadnost in prijetno pitnost pa podarja žametovka.

Zelo dobro se poda k jagenjčku, odojčku, domačim mesninam in jedem z žara. Vino ponudimo ohlajeno na 15 stopinj Celzija. 

Prejete medalje in nagrade za metliško črnino PTP v letu 2022:

–           ŠAMPION METLIŠKIH ČRNIN PTP, Vinska vigred 2022

–           ZLATA MEDALJA, Vino Slovenija Gornja Radgona, 2022

–           BRONASTA MEDALJA, Great American Wine Competition, New York, 2022

Največji dosežki na vinskih ocenjevanjih v letu 2022

Ob tej priložnosti bi želeli predstaviti izjemne dosežke, ki smo jih v metliški kleti dosegli na letošnjih ocenjevanjih vin tako doma kot po svetu. Izjemen uspeh smo dosegli na priznanem mednarodnem ocenjevanju vin v Ameriki, Great American International Wine Competition, kjer je njihov sauvignon 2020 osvojil prestižni naziv “Best in Show” za najboljši sauvignon na ocenjevanju in tako postal absolutni zmagovalec sauvignonov v Ameriki.

Ta uspeh smo dodatno potrdili še z 2 medaljama na največjem in najvplivnejšem mednarodnem ocenjevanju vin – Decanter World Wine Awards (DWWA), kjer smo prejeli srebrno medaljo za modro frankinjo prestige 2018 in bronasto medaljo za chardonnay prestige 2019, kar je izjemen uspeh.

Seveda pa ne gre spregledati nagrad, ki so jih prejeli na ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona. Veseli in ponosni so, da so prejeli skupno 11 medalj, od tega 5 zlatih in 6 srebrnih. Zlato odličje so osvojila vina chardonnay prestige 1909, metliška črnina PTP (vzorec 1 in vzorec 2) in belokranjec PTP (vzorec 1 in vzorec 2).

Prav posebej ponosni so na skupno 15 zlatih in 3 srebrne medalje, ki so jih prejeli na letošnjem ocenjevanju vin za Vinsko vigred 2022. Največji uspeh sta zagotovo šampionska naziva za vino metliška črnina PTP in belokranjec PTP, l.2021 ter prvak modre frankinje 2021 in prvak penečih vin, na kar so izredno ponosni.

Ti uspehi ponovno potrjujejo odlično in konstantno  kakovost naših vin, ki dosegajo najvišja priznanja tako na domačih kot tujih vinskih ocenjevanjih ter nam dajejo dodaten zagon in spodbudo za naprej.

Redno trgatev 2022 v Vinski klet Metlika uradno začenjamo v prihodnjem tednu

Tudi v Vinski kleti Metlika bomo z letošnjo trgatvijo, predvsem zaradi vročega in sušnega poletja, začeli nekoliko prej kot prejšnja leta. Običajno smo z redno trgatvijo začenjali sredi septembra, letos pa v začetku septembra. Čeprav je trta ljubiteljica sonca, so te ekstremne sušne razmere z vročimi poletnimi temperaturami precej prizadele razvoj grozdnih jagod. Obeta se sicer po kakovosti odličen letnik, vendar bo količinsko vina zaradi suše precej manj. Letošnje odkupne cene grozdja bodo nekoliko višje.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *