V Kmetijski zadrugi Metlika smo 14.11.2019 obeležili 110 let ustanovitve prve vinarske zadruge v Metliki.

Naši predniki so pred stodesetimi leti, natančneje 14. novembra 1909. leta, ustanovili prvo »Vinarsko zadrugo v Metliki«. Naloga novo ustanovljene zadruge je bila pospeševanje in zaščita vinogradništva ter skrb za čim večjo prodajo belokranjskih vin.

Prva zadružna vinska klet, ki so jo vinogradniki zgradili že leta 1929 dokazuje, da je metliška zadružna vinska klet v svoji zgodovini odigrala zelo pomembno vlogo pri razvoju vinogradništva in vinarstva v Beli krajini. Le-ta je  odkupovala grozdje iz vse Bele krajine. Tik pred koncem druge svetovne vojne so oblasti na osvobojenem območju Bele krajine, ustanovile »Nabavno-prodajno zadrugo«, katere pravna naslednica je KZ Metlika.  Zadruga je ob ustanovitvi prevzela območje bivšega kmetijskega društva v Metliki. V naslednjih letih so se vse manjše zadruge združile v zadrugo v Metliki.

Vendar pa takratna nabavno-prodajna zadruga v začetku pod svojim okriljem ni imela vinske kleti. Po drugi svetovni vojni je zadružna vinska klet delovala in poslovala v zasebni kleti. Zaradi prostorske stiske so nato v Metliki začeli graditi novo podzemno vinsko klet, ki se je pod okriljem Zadružne zveze Slovenije gradila v letih od 1952 do 1958 in jo je upravljalo podjetje Slovenija vino iz Brežic. Klet je bila skrbno načrtovana, saj je bila zgrajena pod zemljo, tako da imamo danes zelo ugodne pogoje za predelavo grozdja, nego in zorenje vina.

Družba je z vinsko kletjo slabo gospodarila in kmalu so se pojavile težave. KZ Metlika se je zato odločila in leta 1966 prevzela vse obveznosti vinske kleti ter postala lastnica le-te, hkrati pa tudi organizacijska, formalna in vsebinska naslednica prve vinarske zadruge iz 1909. leta, tako, da upravičeno trdimo, da vinarski del zadruge letos praznuje svojo 110. letnico.   

Vinogradniki so v vinski kleti pod okriljem KZ Metlika dobili odgovornega in resnega partnerja ter zanesljivega kupca svojega pridelka. Takratno vodstvo zadruge in vinske kleti se je zavedalo, da morajo vinogradniku ponuditi veliko več kot samo možnost prodaje vina. Tako so leta 1967 pričeli z izgradnjo sprejemnice, predelovalnico in prvo polnilnico vin. Za belokranjske vinogradnike je bil to zgodovinski trenutek.

Izrednega pomena za klet je 1968. leta uvedena nova blagovna znamka Metliška črnina, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv »zibelka Metliške črnine«.

Nov mejnik v slovenskem merilu je metliška klet pod vodstvom dr. Julija Nemaniča postavila leta 1981, ko je pridelala prvi Rose v Sloveniji ter leta 1986 kot prva v bivši državi, uspela pridelati ledeno vino iz laškega rizlinga. Prvo barikirano vino Modre frankinje je klet pridelala leta 1997, kmalu za tem, leta 1999, pa vino suhi jagodni izbor. Nič manj pomemben dosežek se zgodi leta 2000, ko klet pridela svoje prvo peneče vino v Beli krajini – Metliško penino po klasični šampanjski metodi.

Izrednega pomena je 2008. leta dosežena posebna oblika zaščite, ko sta Metliška črnina in Belokranjec pridobila naziv PTP (priznano tradicionalno poimenovanje). V zadnjem obdobju pa je klet obrnila novi list v svoji zgodovini, saj je donegovala vrhunski vinski destilat, stari vinjak Mathia de Luca.

V počastitev 110. obletnice so naši strokovnjaki v kleti pridelali novo presenečenje, ki vas bo zagotovo navdušilo. V zahvalo predanemu delu in trudu našim vinogradnikom in njihovim družinam, smo novo linijo premium segmenta poimenovali 1909, kar zajema 110 letno trdo delo naših vinogradnikov. Chardonnay Prestige je prvi, ki je začel zgodbo vrhunskih vin linije 1909. Pridelan je iz izbranih grozdnih jagod iz najboljše, s soncem obsijane lege v Vidošičih. Enoletno zorenje na drožeh v novih barik sodčkih mu daje izjemno eleganco. Chardonnay Prestige je izjemna kreacija narave ter popolna vizija vinarja, ki ljubiteljem vina pričara okus nepozabnega vinskega doživetja.

Ker si želimo, da bi lahko v vinu uživali prav vsi, ne glede na vsakodnevne prepreke in ovire, smo se v Vinski kleti Metlika, prvi v Sloveniji, odločili, da naši najprepoznavnejši blagovni znamki, Metliški črnini PTP, v par ponudimo še Belokranjca PTP in ju opremimo z etiketama v pisavi za slepe in slabovidne, v Braillovi pisavi.

Vinska klet ima zelo veliko zaslugo za razvoj vinogradništva v Beli krajini tudi v povezavi s širjenjem trsnega izbora. Prav v kleti so začeli in vodili postopke priznavanja kakovostnih sort vinske trte v trsni izbor za Belo krajino. Naše glavno vodilo pri vsakodnevnem delu je globoko spoštovanje narave, saj smo prepričani, da se kakovost rodi že v vinogradu, tako da ogromno vlagamo v dvig kvalitete grozdja in vina.

Le-to dokazujejo številna priznanja tako na domačem kot na svetovnem nivoju. Med najbolj zvenečimi priznanji je zagotovo Decanter v Londonu, kjer smo dosegli srebrno medaljo za Modro frankinjo, Kolednik Rumeni muškat suhi jagodni izbor 2009 in Portugalko 2017, bronasto medaljo za Metliško črnino, Rose, Kolednik Sauvignon jagodni izbor in za kar nekaj vin Commended medaljo. Prav tako smo na ocenjevanju penin Glass of Bubbly v Londonu prejeli zlato medaljo za Metliško penino zelo suho.

Poslanstvo KZ Metlika je zagotavljati visoko kakovost storitev in stalno slediti trendom v gostinstvu, trgovini in vinarstvu. S tem  ustvarjamo  pogoje za dolgoročna partnerska sodelovanja. Z odgovornostjo, znanjem, kompetentnostjo, inovativnostjo in odličnostjo vseh zaposlenih gradimo uspešno podjetje in smo v ponos okolju kjer delujemo. Cilj je postati vodilni in najsodobnejši trgovec za oskrbo gostinstva. S spoštovanjem tradicije in pogledom v prihodnost pa želimo postati najboljši belokranjski vinar.