V Vinski kleti Metlika smo nad oboki kleti predstavili poseben projekt, prvi take vrste v Sloveniji. Etiketi najbolj znanih belokranjskih vin smo opremili v pisavi za slepe in slabovidne, v brajici.

Prireditev je otvorila gostiteljica, direktorica Kmetijske zadruge Metlika, ga. Tatjana Malešič, katera je poudarila, da se je Kmetijska zadruga Metlika vedno trudila biti družbeno odgovorno podjetje. »Želimo pomagati ljudem okrog sebe in ni nam vseeno kako in kje živijo. Želimo pomagati ljudem, ki nas obdajajo in se vživeti v okolje in naravo, kjer živimo in uživamo vse lepote in sadove, ki nam jih je podarila mati narava. Mati narava je nas ljudi obdarila z raznoraznimi darovi.  Med nami pa imamo ljudi, ki jim ni vse samoumevno, saj določenih danosti narave niso prejeli. Imajo pa veliko prednost, da imajo izredno izostren čut za vonj in okus. Zato smo se včeraj zbrali, da tudi mi ostali,  v družbi slepih in slabovidnih, poskušamo vonjati in okušati in zato smo večer poimenovali  Prireditev vonjanja in okušanja.  Še naprej ostaja želja, da se s svojimi produkti približamo čisto vsem in jim želimo približati oziroma jih dodatno informirati glede kvalitete in vrste vina katerega uživajo.«

Vodja Vinske kleti Metlika, g. Andrej Škof je v predstavitvi projekta povedal, da se je ideja porodila na terenu, med ljudmi v vsakodnevnem življenju, ko smo se pri svojem delu srečevali s takšnimi in drugačnimi izzivi. »Vino si želimo približati vsem, ki ga cenijo in spoštujejo. Prvi stik z vinom se začne, ko v roke primemo steklenico. Od danes naprej bo moč steklenici Metliške črnine PTP in Belokranjca PTP iz naše kleti tudi otipati. Tako bodo lahko ljudje ogrožene skupine, slepi in slabovidni, že na prvi dotik prepoznali vsebino in lažje vedeli, kaj pijejo.«

V KZ Metlika si s tem projektom želimo, da bi vino doseglo roke vsakega vinoljubca. Tudi na tak način se podjetje vključuje v družbo in naša želja je dolgoročno sodelovanje tako z lokalnim okoljem, kot tudi s skupinami iz različnih področij širše po Sloveniji.

Predstavitve projekta so se udeležili predstavniki Lions klubov iz Slovenije, ki so projekt tudi podprli in katerih temeljno načelo je skrb in pomoč slepim in slabovidnim po celem svetu. Prireditve so se udeležili tudi slepi in slabovidni, med slednjimi znani slovenski glasbenik Aleksander Novak, ki je večer popestril s svojo glasbo.  

Večer vonjanja in okušanja nad oboki vinske kleti Metlika se je tokrat prvič odvil malo drugače. Degustacija s 5 hodnim menijem vina in hrane, katere kombinacije je pripravil sodelavec sommelier, je potekala na način, da gosti niso videli steklenice z vinom, vino so lahko samo vonjali in okušali. Izziv je bil toliko večji, saj smo jih hoteli postaviti v kožo naših gostov, katerim je ta projekt tudi namenjen.

Večer, ki sta se ga udeležili tudi kraljica metliške črnine Patricia Blažič in 23. slovenska vinska kraljica Meta Frangež, so s prijetno glasbeno podlago popestrili tamburaši metliške folklorne skupine Ivana Navratila.